GÉPJÁRMŰ FUTÓMŰ JAVÍTÁS

A futómű biztosítja a gépjárművel lengéscsillapítását, stabilitását, rugózását, haladását, irány változtatását, illetve a kerekek meghajtását. A futómű magába foglalhatja a lengőkart, a szilenteket, a gömbcsuklót, a stabilizátor rudazatot, a csonkállványt, a lengéscsillapítót, a rugókat, egyes gumialkatrészeket stb.

Futómű szervizünkben minden szükséges javítást eltudunk végezni személygépjárműve vagy tehergépjárműve futóművében legmodernebb eszközeinkkel, több évtizedes szakmai tapasztalatunkkal.

A stabil futómű a biztonságos egyenesfutás záloga! A futómű biztosítja a karosszéria és az út közötti kapcsolatot. Az autóval közlekedők többsége már a stabilitás csökkenésének legkisebb jelét is észreveszi. Amennyiben az autó menet közben labilissá válik vagy helyenként kopogó hangot hallunk, akkor általában már nagyobb, fennáló bajról is beszélhetünk. A hibásan működő futómű következtében más alkatrészek is hamarabb kopnak (pl.: a gumiabroncsok gyorsabb, egyenletlen kopása), illetve a biztonságos közlekedés sem biztosított.

 

Ha a következő jelenségeket tapasztalja, jöjjön be szervizünkbe:

  • ha kopogó hangot hall a futóműből
  • ha magasabb tempónál ráz a kormány
  • ha ráz a kormány fékezéskor
  • ha visítanak a gumabroncsok kanyarodáskor
  • ha az abroncsok nem egyenletesen kopnak
  • ha búgó, morgó, mély hang jön a kerekek felől
  • ha nehéz tekerni a kormányt kanyarodás közben
  • ha úthibákra túl érzékenyen reagál az autó
  • ha félrehúz az autó

A felsorolt jelenségek majdnem minden esetben megelőzhetőek lehetnek a rendszeres átvizsgálások során. Egy törött rugó tönkre teszi a lengéscsillapítót, és a forgalomban is balesetet okozhat. Egy rossz gömbfej rontja az irányíthatóságok, jobban kopik tőle a gumi, és a túlzott elhasználodása esetén törés léphet fel, ami balesetet okozhat. A lengéscsillapitó elfáradhat, eleszítheti a hatásfokát, a gépjármű írányíthatósága ezért pedig romlik. Ezen példák miatt mondjuk azt, hogy egy rendszeresen átvizsgált gépjárművel jelentős anyagi spórolást lehet elérni.

Futóműállításra rendszeresen szüksége van a gépjárműveknek. Egyes futómű alkatészek cseréjekor kötelező jelleggel el kell végezni, ilyen lehet egy lengőkar, szilent vagy rugó csere. De nem csak egy alkatrész cseréjének következtében van rá szükség. Idővel a gyári értékek elállítódnak, aminek következtében az alkatrészek gyorsabban kopnak, és nem biztosított a stabil futás.futómű javítás
futómű javítás
futómű javítás
futómű javítás

Futómű javításTípus

 *
 *
+36
 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
 *